Пятница, 29.03.2024, 15:10
Приветствую Вас Гость | Регистрация | Вход

большая книга знаний и всё интересное мира

Блог

Главная » 2010 » Март » 18
Герб (польск. herb от нем. Erbe — наследство) — эмблема, отличительный знак, передаваемый по наследству, на котором изображаются предметы, символизирующие владельца герба (человека, сословие, род, город, страну и т. п.). Изучением гербов занимается геральдика.

Гербы обычно состоят из следующих элементов: щит, шлем, намёт (шлемовое покрывало, изорванное в клочья. Обычно имеет верхнюю сторону в цвет главной финифти герба, а подкладку — в цвет главного металла.), корона, нашлемник, щитодержатели (изображения людей, аллегорических фигур или «геральдических зверей», стоящих на задних лапах), мантия и девиз.

Гербы, в близкой к современной форме, появились в Средние века в западной Европе, в Англии и Франции. Первым гербом считается щит с шестью золотыми львами в голубом поле. Согласно оспариваемой сегодня версии, Жоффруа V Анжуйский получил его в 1127 году (1128) от своего тестя, короля Англии Генриха I, по случаю женитьбы на его дочери Матильде, вдове императора Генриха V[1].< ... Читать дальше »
Категория: хорошие статьи | Просмотров: 2048 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (0)

Чорно́бильська катастро́фа — екологічна катастрофа, що була спричинена руйнуванням 26 квітня 1986 року четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України (у той час — Української РСР). Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік було евакуйовано із зон забруднення.

Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення[Джерело?] для СРСР. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії мінявся ... Читать дальше »
Категория: хорошие статьи | Просмотров: 767 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (0)

Ганг (гінді गंगा, Gaṅgā?, [ˈɡəŋɡaː]файл , як і у більшості індійських мов; англ. Ganges, МФА: [ˈɡændʒiːz]) — одна з найбільш повноводних та найдовших (2 510 км) річок Південної Азії. Бере свій початок у Західних Гімалаях із льодовика Ґанґотрі в штаті Уттаракханд, тече на південний схід, перетинаючи Гангську рівнину на півночі Індії, і впадає в Бенгальську затоку, формуючи разом з річками Брахмапутра і Меґхна дельту Гангу-Брахмапутри (переважно на території Бангладеш), частина якої вкрита лісами Сундарбанс.

Ґанґа в індуїстській міфології — небесна річка, яка спустилася на землю і стала річкою Ганг. З давніх часів уважається священною для індусів. Індуси здійснюють паломництва до неї, особливо до її витоків та міст Харідвар, Варанасі і Аллахабад (місце впадіння Ямуни). На її берегах проходять кремації, у воді розсіюється попіл померлих індусів та здійснюються обрядові купання.

Річка активно використовується для зрошування. Її басейн площею понад 1 млн. км2 є одним з найгуст ... Читать дальше »
Категория: хорошие статьи | Просмотров: 2097 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (0)

Цей термін має також інші значення. Див. Дніпро (значення).

Дніпро́ ( вимовафайл рос. Днепр, біл. Дняпро, ст.-слов. Дънѣпръ, крим. Özü, дав.-гр. Βορυσθένης, лат. Danapris) — третя за довжиною і площею басейну річка Європи (після Волги і Дунаю), найбільша річка України. Довжина — 2 201 км (до побудови водосховищ — 2 285 км), в межах України — 981 км[1]. Площа басейну — 504 тисячі км², з них в межах України — 291,4 тисячі км².

Дніпро — типова рівнинна річка з повільною і спокійною течією. Має звивисте річище, утворює рукави, багато перекатів, островів, проток, мілин. Ширина долини річки — до 18 км. Ширина заплави — до 12 км. Площа дельти — 350 км². Живлення змішане: снігове, дощове і підземне. Близько 80% річного стоку Дніпра формується у верхній частині басейну, де випадає багато опадів, а випаровування мале. Водний режим річки визначається добре вираженою весняною повінню, низькою літньою меженню з періодичними літніми паводками, регулярним осіннім підняттям рівня води та ... Читать дальше »
Категория: хорошие статьи | Просмотров: 4024 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (0)

HTML (англ. HyperText Markup Language — Мова розмітки гіпертексту) — стандартна мова розмітки документів у Всесвітній павутині. Більшість веб-сторінок створюються за допомогою мови HTML (або XHTML). Документ HTML оброблюється браузером та відтворюється на екрані у звичному для людини вигляді.

HTML є похідною мовою від SGML, успадкувавши від неї визначення типу документу та ідеологію структурної розмітки тексту.

HTML разом із CSS та cкриптингом — це три основні технології побудови веб-сторінок.[1]

HTML впроваджує засоби для:[1]
створення структурованого документу шляхом позначення структурного складу тексту: заголовки, абзаци, списки, таблиці, цитати та інше;
отримання інформації із Всесвітньої мережі через гіперпосилання;
створення інтерактивних форм;
включення зображень, звуку, відео, та інших об'єктів до тексту.


Історія розвитку HTML

У 1980 році фізик Тім Бернерс-Лі, який на той час був співробітником CERN, запропонував і прото ... Читать дальше »

Категория: хорошие статьи | Просмотров: 3367 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (9)

Фі́зика (від грецького φυσικός (physikos): природний, φύσις (physis): природа) — природнича наука, яка досліджує загальні властивості матерії та явищ у ній, а також виявляє загальні закони, які керують цими явищами; це наука про закономірності Природи в широкому сенсі цього слова. Фізики вивчають поведінку та властивості матерії в широких межах її проявів, від субмікроскопічних елементарних частинок, з яких побудоване все матеріальне (фізика елементарних частинок), до поведінки всього Всесвіту, як єдиної системи (космологія).

Деякі з закономірностей, які встановлені фізикою, є загальними для всіх матеріальних систем. До таких можна віднести, наприклад, закон збереження енергії. Такі закономірності називають законами фізики. Фізику вважають фундаментальною наукою, тому що всі інші природничі науки (хімія, геологія, біологія, тощо) мають справу з певними різновидами матеріальних систем, які підкоряються законам фізики. Наприклад, властивості хімічних речовин визначаються властивос ... Читать дальше »
Категория: хорошие статьи | Просмотров: 2124 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (1)

А́том (від грец. άτομοσ — неподільний, лат. відповідник — individuum) — найменша частинка з якої складається та чи інша річ, речовина чи система і яку в даній науковій теорії зручно розглядати як неподільну. Науковий метод дослідження властивостей речей шляхом поділу їх на складові (аналіз) використовувався ще філософами Давньої Греції, а пізніше вченими і філософами Нового Часу (Ньютоном, Лейбніцом та іншими). Вони застосовували цей метод для вивчення будь-яких речей дійсного світу — від фізичних тіл, хімічних речовин до суспільних явищ (суспільство, яке складається з окремих осіб — атомів, індивідуумів). Пізніше слово індивідуум (особа) стало вживатись більш для позначення людей, як частинок суспільства, а слово атом — для позначення частинок з яких складаються фізичні тіла і хімічні речовини.

В хімії атом — найменша частинка хімічного елементу, яка зберігає всі його хімічні властивості. Атом складається з щільного ядра з позитивно заряджених протонів та електрично нейтральних ... Читать дальше »
Категория: хорошие статьи | Просмотров: 4663 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (0)

1) У селі Кулішівка Недригайлівського району Сумської області майже 170 років стоїть унікальний (перший і тривалий час єдиний у світі) пам'ятник мамонтові

2) Єзуїт Жозе ді Анш'єта (Хосе де Анч'єта), відомий як перший бразильський письменник, був також одним із засновників багатьох міст країни, зокрема, і двох найбільших — Сан-Паулу і Ріо-де-Жанейро.

3) Венеціянські дожі на спеціальному багато оздобленому великому човні бучінторо брали участь у церемоніальному дійстві Заручини дожа з Адріатичним морем — для них це була рідкісна нагода покинути Палац дожів, а загалу — побачити свого правителя.

4) В Малопольському та Лодзькому воєводствах Польщі існують два села під назвою Україна.

5) За СРСР у 1938 році існували плани перенесення столиці Білорусі (БРСР) до Могильова, з приводу чого в місті навіть розгорнулося масштабне будівництво. Відтоді в місті є Будинок Рад (на фото) — майже копія мінського Будинку уряду того ж самого архітектора Лангбарда.

6) Казахст ... Читать дальше »

Категория: интересные статьи | Просмотров: 662 | Добавил: elf01 | Дата: 18.03.2010 | Комментарии (0)